1428: SHADOWS OVER SILESIA – Příběhová fantasy z období husitství.
29.07.2023 l Autor: Keeper
Přečteno: 793x
O nezávislé prvotině od brněnského studia KUBI Games, respektive Petra Kubíčka, jsem slyšel ještě dlouho před samotným vydáním. Hra upoutala zajímavým vyprávěním příběhu, za které může z velké části nadprůměrný český dabing, prvky tajemného fantasy, i charakteristická grafika. Když konečně hra na podzim 2022 vyšla, neváhal jsem ani minutu.

Jak už si mohli bystřejší čtenáři všimnout, hra se odehrává při husitském tažení do Slezska roku 1428. Příběh je vyprávěn na přeskáčku, očima dvou postav znepřátelených stran a rozdílných charakterů. Ujmete se prostého husity Hynka, který mluví jak mu huba narostla. Toho brzy zajmou tajemní okultisté, čímž vznikne boj o holý život. Poté přijde na řadu vážený johanitský rytíř Lothar, který pátrá po svojí zmizelé sestře. Ze začátku mají velmi odlišné motivace a zájmy, což se brzy změní...

Shadows over Silesia se hraje z pohledu seshora ala Diablo. Máte k dispozici minimapu, ukazatel se zdravím a výdrží, quest log, nebo rychlý inventář. Není to RPG, jak by se mohlo na první pohled zdát, ale spíš akční adventura. Akčními pasážemi vyplníte přibližně polovinu herní doby. Druhou půlku strávíte hledáním předmětů, řešením zapeklitých hádanek, nebo plížení kolem nepřátel. Akční části jsou v nepřátelské přesile utrpením, za což může nepovedené ovládání. Já hrál na gamepadu a prakticky celou hru jsem s tím zápasil. Naštěstí tvůrce nevytvořil čistokrevnou akční hru, zaplaťpánbůh.

Příběh a jeho vyprávění je výborné. Je to vlastně to hlavní, co mě drželo u monitoru. Zajímalo mě, co na mě čeká za dalšími dveřmi a jak to celé dopadne. Poloprofesionální dabing od Fénix ProDabing je něco, co má na výsledném zážitku výrazný podíl. U takto nízko rozpočtové hry příjemné překvapení.

Grafika je trojrozměrná, nízko polygonová. Na můj vkus až příliš. Při běžném hraní určitá kostičkovanost nevadí, ale filmové vyprávění disponuje detailními záběry, které... Postrádají detaily. Škoda.

Shadows over Silesia je lehce nadprůměrná, dospělá fantasy, s povedeným dabingem, náročnými hádankami i souboji. Ovládání je v mnoha ohledech krkolomné, což se dá překousnout, pokud zrovna neprolíváte krev v souboji s nepřítelem. Třeba za pár let vyjde vybroušenější pokračování. Pomyslně bych ohodnotil někde na pomezí šestky a sedmičky, ale nenechte se odradit. Tato hra má co nabídnout.